Placebo eller Nocebo

En ung kvinde lider af parkinsonsyndrom. Hendes liv er slet ikke, som hun drømte om, men styres fuldstændig af sygdommen. Livet som kunstskøjteløber er opgivet, oplevelserne med familien er opgivet, selv det at indtage fast føde er erstattet af sondemad. I 2003 får kvinden tilbudt en kompliceret men effektiv operation. I ugerne efter operationen kommer hun sig hurtigt, bliver fuldstændig rask og får mirakuløst sit liv tilbage. 13 måneder efter operationen, får hun en usædvanlig besked af lægen. “Du har været en del af en placebo undersøgelse!. 2 grupper parkinson patienter er opereret, hvoraf den ene gruppe har fået den rigtige operation og den anden gruppe en placebo (fup) operation. Og hvilken gruppe tror du, du tilhører?”. Kvinden er ikke i tvivl, hun er jo blevet rask, selvfølgelig har hun fået den rigtige operation. Men fakta er, at kvinden tilhører placebo gruppen, og altså er blevet rask helt uden operation!

Dette er én ud af tusindvis af historier. Men hvad var det, der gjorde kvinden rask, hvis det ikke var operationen? Det var hendes bevidsthed om, at hun var i hænderne på de dygtigste læger. Hun havde 100% tillid til lægerne og deres ekspertise. De havde fortalt hende, at hun ville blive rask efter operationen, og det stolede hun på. Hendes overbevisning var, at denne operation ville kurere hende. Hendes tanker førte denne bevidsthed ud til alle cellerne i hendes krop, cellerne reagerede og ændrede sig, så de alle blev normalt fungerende igen – sygdommen forsvandt! Det var altså kvindens tanker/bevidsthed der gjorde hende rask!

Det er jo ikke mindre end fantastisk. Men overse nu ikke en yderst vigtig pointe her: Kroppen reagerer 100% på dine tanker uanset om det er hensigtsmæssigt for dig eller ej! Det vil sige har du modsatte og negative tanker om dig selv, kommer det også til at ske! Går du med en konstant frygt for at blive syg, er du overbevist om et glas rødvin er skadeligt, er du sikker på alt går galt, har du en overbevisning om du aldrig har penge nok, er du angst for at dumpe til eksamen … ja uanset hvad det er, kommer det til at ske, hvis tanken er massiv nok. Så vælg dine tanker med omhu, for uanset om du tror på det eller ej, får du ret!

Vores krop er altså styret 100% af vores tanker uanset om det gavner eller skader dig. Så vær bevidst om det, vælg dine tanker med omhu og brug dem til at optimere dit velbefindende.